PerlaScript home

Morra Jetten

De 49 jarige, in ‘t Gooi geboren en getogen, Morra Jetten is een veelzijdige vrouw. Na het voltooien van haar opleiding tot management­assistente bij Schoevers te Utrecht, heeft zij jaren lang uiteenlopende secretariële en administratieve functies vervuld bij diverse bedrijven (onder andere in Bussum en Amsterdam).

Tegenwoordig is Morra Jetten woonachtig in Vlodrop (Limburg), waar zij zich niet alleen richt op het schrijven. Zij is tevens parttime logistiek medewerkster en is bezig zich te verdiepen in de Italiaanse taal. Omdat vele uiteenlopende onderwerpen haar interesse hebben, leest Morra Jetten veel en volgt zij het nieuws op de voet.

Verder heeft de schrijfster een grote interesse en liefde voor paarden. Zij voelt zich zo betrokken bij hun welzijn dat zij, naast al haar dagelijkse bezigheden en de zorg voor haar 22 jarige draver, diverse cursussen op het gebied van de gezondheid van paarden, de paardenhouderij en EHBO, heeft gevolgd. Tevens is Morra natuurgeneeskundig consulent voor paarden, een beroep dat zij niet actief beoefent, maar waaraan ze, zoals zij zelf zegt: ‘Elke dag plezier beleeft.’ Logischerwijs helpt zij mensen met paardenproblemen en paarden met mensenproblemen!

Wat haar kan afleiden? Mensen! En hun verhalen! Voor- en tegenspoed van familieleden, vrienden en soms in eerste instantie volstrekte onbekenden, zijn voor Morra Jetten reden om al het andere ‘te laten vallen’. Mensen en hun verhalen interesseren haar mateloos; dat zij door alleen al te luisteren anderen kan helpen is iets waar ze het liever niet over heeft.

Croy

De liefde voor de paarden heeft Morra in contact gebracht met veel bijzondere mensen. Mensen die anderen wellicht nooit ontmoeten, maar waar zij prima contacten mee onderhoudt. 
De verhalen van al deze zo verschillende mensen hebben onder andere geleid tot haar succesvolle debuutroman Croy en haar indirect geïnspireerd tot haar nieuwe roman Janthe.

Janthe 

Morra Jettens tweede boek Janthe, is werkelijk heel bijzonder. Het getuigt niet alleen van een groot en een uniek opmerkings- en inlevings­vermogen, het getuigt ook van een bijzondere maatschappelijke betrokkenheid. Morra gaat onderwerpen als: geweld, mishandeling, problemen op de werkvloer, psychische problemen en egoïsme bepaald niet uit de weg. Moeilijke onderwerpen waarmee zij zodanig omgaat dat de lezer niet alleen diep geraakt wordt maar ook beseft hoe moeilijk en dubbel de dingen in het dagelijkse leven kunnen zijn: zwart en wit bestaan, maar alles wat er tussen zit ook! Maar, dat is niet het enige: Morra Jettens woorden dringen samen met het gevoel, de kleuren en fantasieën diep in je hart.

Janthe is het mooie levensverhaal van een bijzondere vrouw. Ondanks dat Janthes leven niet over rozen gaat, houdt zij hoop en blijft ze op zoek naar zoals zij het noemt: ‘warme liefde’. Janthes leven kleurt warm oranje als zij onverwacht Gaetano ontmoet. Na deze ontmoeting raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling nemen uiteindelijk een trieste wending.

Na het verschijnen van Janthe, is het lang stil rond Morra Jetten, zij is druk met de paarden. Wat alleen zijzelf weet is dat er al een manuscript op de plak ligt, en dat is het manuscript van Terracotta Liefde

Tussen de bedrijven door heeft Morra Jetten het manuscript steeds in handen, er wordt verbeterd, geredigeerd en opnieuw gelezen. Waarna het steevast weer moet wachten omdat het voor de schrijfster nog niet 'de juiste tijd' is.

Begin januari 2014 breekt de juiste tijd aan. Het manuscript gaat wordt door een goede vriendin van Morra Jetten geredigeerd, waarna de schrijfster het werk opnieuw ter hand neemt, een planning maakt en deze uitvoert.

Dit met als resultaat dat het nu in November 2014 de unieke roman Terracotta Liefde gepubliceerd wordt.

Terracotta Liefde

In Terracotta Liefde spat de liefde van elke bladzijde. De intensheid van de relatie tussen Tinda en Leardo, in combinatie met alle vragen en twijfels geven een andere dimensie aan het dagelijks leven. Een dimensie die wij allen kennen doordat wij allemaal heftige gebeurtenissen in ons leven ervaren, maar die toch niet echt gezien en gevoeld lijkt te worden in de huidige jachtige maatschappij.

De prachtige gedichten en foto’s (uit het archief van de schrijfster) en de betekenisvolle zinnen uit de songtekst van L’Amore è nell’Aria aan het begin van elk hoofdstuk zorgen ervoor dat je als lezer als het ware in de Terracotta Liefde gedompeld wordt zodat je de Terracotta Liefde zowat kunt aanraken.

Dit samen met de spraak-verwarringen in 3 talen, de diners waarbij de buurtafels ‘toeschouwers’ zijn, het werk en de ontmoetingen met vrienden en familie, geven de lezer zicht op deze unieke extra dimensies die er in ieders leven te vinden zijn. 

Is er hoop voor de Terracotta Liefde tussen Tinda en Leardo? Schrijfster Morra Jetten houdt je tot de laatste bladzijde in spanning.